Weddingtour Tomival

Weddingtour Tomival

HÁZASODJUNK VAGY NE avagy MÉRLEGEN A VALÓSÁG?!

Vajon a leselkedő háborúk és gazdasági válságok, miként érintik az esküvőket?

2022. november 15. - kalanyosceremonia

Vajon a leselkedő háborúk és gazdasági válságok, miként érintik az esküvőket? Mikor is tartsuk a lagzit? A kérdések jogosak! Pláne így 2022-ben, a társadalmi krízisek közepette. Ebben az írásban nem érvelni szeretnék a házasság ellen vagy mellett, hanem egy jövőbetekintő kérdésre szeretnék választ keresni. Egy biztos, hogy esküvő mindig volt, van és lesz is

wedding_war.jpg

A STATISZTIKA NEM HAZUDIK

A KSH adatai szerint, mintegy 72 ezer esküvő volt a 2021-es évben. Az idei féléves adatok szerint eddig 29.691 bejegyzett esküvő részesei lehettünk. Ezek a mostani 2022. naptári év féléves adatai, amiben a nagydömping, szezon már benne foglaltatik. Tételezzük fel, hogy ugyanennyi esküvő várható, -ami már nem valószínű- az idei esztendőben. Kerekítve akkor is 60 ezer lenne a lakodalmak száma, szemben a tavalyi  egész éves adatokkal. Ez majd 12 ezer esküvő csökkenését, elmaradását, halasztását, lemondását mutatja.

 

FELMERÜLŐ KÉRDÉSEK

  • A fentebbi adatok is arra a kérdésre vezetnek minket, hogy vajon mi lesz 2023-2024 es szezonban?
  • Csökkeni vagy emelkedni fog-e a frigyek száma?
  • Mennyire legyenek bátrak a jegyesek, belevágjanak-e egy nagy esküvő megszervezésébe?
  • Vajon hova szöknek majd a világpiaci árak?
  • Ezzel együtt vajon-a szolgáltatók milyen emelésre kényszerülnek? 

TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTÉS

A korábbi évek statisztikai adatai azt mutatják, hogy a világtörténelmi események és gazdasági változások jelentősen befolyásolják a házasulandó-kedvet. Gondoljunk csak a 2008-as gazdasági világválságra, amikor a hazai esküvők száma, olyan nagy pofont kapott, hogy alig bírt lábra állni.

 

    minden krízis után, virágzás következik

2009-ben 36 ezerszer mondták ki a boldogító igent, szemben a rendszerváltás derekán mért 66 ezres alkalmakkal. A  háború utáni békeidőket, a „babyboom” pozitív hozadékát és házasodást serkentő hatását, továbbá a 70-es évek „hippi” időszakát még figyelembe se vettem, amikor volt olyan év Magyarországon, a házassági mutatók az egekbe szöktek.

 hippi.jpg

"VOLT OLYAN ÉV, HOGY SZÁZEZERSZER JÁRULTAK AZ ÚR SZÍNE ELÉ" (KSH: 1949-es adatai)

 

Szóval a rendszerváltás után egy lassú stagnálás látható, évi átlag 40 ezer bejegyzett esküvővel, egészen a 2008-as gazdasági válságig. Azután egy mélyrepülés kezdődött egészen 2015-ig, ahonnan egy lassú de bíztató emelkedés indult egészen az idei évig.
A Covid hatása és a háborús helyzetből fakadó drágulások, hogy mit is eredményeznek és hogy mennyire befolyásolják a házasságok számát, egyelőre csak feltételezhetők, de a drágulás még nem érte el a csúcspontot. Továbbá arra is gondolni kell, hogy a társadalomra begyűrűző hatása mindig késleltetve, évekre kihatóan következik be.

 

ESKÜVŐ MINDIG VOLT, VAN ÉS LESZ!


Abban talán bízhatunk, hogy minden krízis után, virágzás következik, ami hozza a gyermekvállalási kedvet és a házasodási számok megugrását is.
Remélhetőleg a tudatos párok jól és okosan időzítenek, ami az esküvőjüket illeti. Az esküvői szakemberek és szolgáltatók, azt jósolják, hogy a 2023-2024 -es szezon erős lesz. Talán nem ment el a kedvük a jegyeseknek és nem lépnek vissza a boldogító igen kimondásától.

Így vagy úgy, azért az elmondható, hogy Magyarországon széles és nívós szolgáltatói piac biztosítja az esküvők megszervezését, lebonyolítását, megörökítését. Ezen kívül az is biztosra vehető, hogy az egyre népesebb társadalmakba a házassági kedv sose fog eltűnni.

 siker.jpg


Ti vajon milyen megoldást kerestek az esküvőtök időzítésére? Miket vesztek figyelembe? A gazdasági mélypont előtt szeretnétek megtartani a Nagy Napotokat? Vagy inkább kivártok?

 

Találkozunk a legközelebbi bejegyzésben!

Kalányos Tamás

www.kalanyosceremonia.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalanyosceremonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2917979320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása